Aug 20, 2011

Jenayah Aqidah : Seriuskah kita

Sudah sekian lama saya tidak menulis dan membiarkan blog ini bersawang dengan sawang-sawang yang tidak terkira banyaknya. Andai blog ini umpama rumah kayu, mungkin sudah lama ia menyembah bumi dimamah anai-anai dan kalau boleh diumpamakan blog ini sebagai projek perumahan mungkin ia sudah dimuatkan dalam kolum berita aduan rakyat sebagai sebuah projek terbengkalai yang menyusahkan rakyat. Saya pastinya akan terpaksa berhadapan dengan wartawan-wartawan untuk didapatkan maklumat lanjut. Mungkin juga saya bakal berhadapan dengan tindakan undang-undang oleh pembeli.

Ops.. Fokus-fokus

Gejala riddah bukanlah suatu fenomena yang baru berlaku hari ini. Ia sudahpun berlaku 1400 tahun yang lalu. Ia berlaku secara besar-besarn pada zaman Saidina Abu Bakar sehinggakan khalifah islam yang pertama itu terkenal dengan jasanya memerangi golongan riddah. Selepas itu, ia terus berlaku dan berlaku hingga ke hari ini.

Baru-baru ini bila disebutkan dan disensasikan oleh akhbar-akhbar tempatan tentang beberapa orang Islam yang mendapatkan bantuan daripada pihak gereja, maka gegak gempitalah suara-suara manusia dari pelbagai sumber memberikan reaksi marah dan tidak setuju dengan perkara tersebut. Pada ketika itu kelihatan seolah-olah mendapatkan bantuan daripada pihak gereja itu lebih besar dosanya daripada menafikan hak-hak Allah dalam mengatur sistem kehidupan manusia. Menafikan kemampuan Al-Quran dan sistem-sistem yang terdapat di dalamnya seolah-seolah menjadi dosa kecil bila dibandingkan dengan isu mendapatkan bantuan daripada pihak gerja ini.

Maka muncullah ultraman-ultraman, superman-superman dan banyak lagi superhero-superhero lain yang semuanya ingin berperanan sebagai pejuang aqidah yang suci. Tidaklah pelik andai yang muncul itu adalah superhero-superhero yang sememangnya sentiasa muncul sebelum ini, akan tetapi agak janggal kiranya apabila ada dikalangan watak-watak anatagonis yang turut cuba memakai kostum dan beraksi seperti superhero juga. Mudah-mudahan mereka benar-benar faham dan ikhlas dengan tindakan mereka itu.

Ops.. Termengarut lagi. Maafkan saya..hehe

Dalam soal yang melibatkan hubungan antara agama seperti ini molek kiranya ia disiasat dengan sebetulnya agar maklumat yang tepat dapat diperoleh. Maklumat dari akhbar-akhbar yang cuba mensensasikan isu ini dan menjadikannya sebagai peluru politik sama sekali amatlah meragukan. Kita dapat melihat bilamana ada akhbar tertentu yang cuba memaksa sesetengah pihak menyatakan pendirian, seolah-olah dengan keluarnya kenyataan ataupun pendirian tersebut maka selesailah masalah tersebut. Tidak saya nafikan bahawa pendirian dari sesetengah pihak itu penting, tetapi tidak perlulah dipaksa-paksa tanpa maklumat yang sahih. Apa yang lebih penting cari punca permasalahan, adakan dialog dan perbincangan dan cuba selesaikan permasalahan ini secara baik dan berhikmah supaya Islam itu dilihat agama yang damai dan indah dari sudut permuafakatannya. Andai benar ada pihak yang bersalah dalam isu ini, maka ambillah tindakan selepas diadili dengan sebaiknya.

Firman Allah:

"Maka dengan sebab rahmat (yang melimpah-limpah) dari Allah (kepadamu Wahai Muhammad), Engkau telah bersikap lemah-lembut kepada mereka, dan kalaulah Engkau bersikap kasar lagi keras hati, tentulah mereka lari dari kelilingmu...."

Bagi pihak yang begitu bersungguh-sunguh ingin memerangi jenayah aqidah syabas kita ucapkan. Akan tetapi jenyah aqidah bukan hanya berlaku dalam konteks pertukaran agama semata-mata. Begitu banyak perkara-perkara yang berlaku dalam masyarakat pada hari ini yang secara terang dan nyata boleh merosak dan menggugurkan syahadatain. Anatara perkara-perkara yang boleh membatalkan syahadah adalah:-

 • Bertawakkal dan bergantung selain kepada Allah.
 • Mengingkari nikmat kurniaan Allah
 • Bekerja dan beramakerana l selain daripada Allah
 • Mencipta undang-undang sendiri di luar kehendak dan ketentuan Allah SWT.
 • Taat kepada selain daripada Allah kecuali kepada sesiapa yang telah diperintahkan oleh syara' supaya taat kepadanya (Imam)
 • Menjalankan hukuman selain daripada hokum Allah.
 • Benci dan menentang semua atau salah satu daripada ajaran Islam.
 • Mencintai dunia mengatasi akhirat.
 • Menghina al-Qur'an dan as-Sunnah serta Ulama' yang menegakkannya atau mempersendakan hokum Allah atau Syi'ar Islam.
 • Menghalalkan yang haram oleh Allah dan sebaliknya.
 • Tidak beriman dengan al-Qur'an dan as-Sunnah atau hukum yang bersumber dengannya.
 • Melantik orang kafir dan munafik menjadi pemimpin tertinggi serta tidak menyintai orang mukmin.
 • Tidak beradab dalam pergaulan dengan Rasulullah SAW.
 • Mengingkari sifat-sifat ketuhanan Allah dan nama-nama-Nya.
 • Menafikan kerasulan Rasulullah SAW dan ajarannya serta menghina sifat-sifat mulia baginda. Malah tidak mengiktikad baginda sebagai role-model (Contoh ikutan).
 • Mengkafirkan orang mukmin serta tidak mengkafirkan orang yang jelas kafirnya dan tidak menghalakan perang ke atas mereka.
 • Melakukan upacara ibadah di luar dari batas Syara'

Maka pada saat inilah diperlukan superhero-superhero tadi untuk memainkan peranan mereka, barulah benar-benar bersungguh untuk memerangi jenayah aqidah namanya. Jangan menjadi bacul dengan hanya memilih isu-isu tertentu yang tidak memudaratkan dan mengganggu periuk nasi kita sahaja. Kita perlukan lebih ramai jiwa-jiwa Khalifah Abu bakar untuk memastikan jenyah ini dapat dikawal dan diatasi.


No comments: